AllmänhetVårdpersonal
Kosmetisk tandbehandling/blekning

Kosmetisk tandbehandling/blekning

Visst är det snyggt med vita tänder, det är nog de flesta överens om. Och i dag bestämmer sig många för att just bleka tänderna - men många glömmer också att man alltid bör undersökas av en tandläkare först. Dessutom finns det en del du kan göra själv för att förbereda dig och för att resultatet ska bli så bra som möjligt.

Viss mat och dryck, tobak, vissa sjukdomar och inte minst ålder kan påverka tändernas färg eller ge missfärgningar. För att bleka tänderna används oftast blekmedel i form av gel, men ibland behandlar man även tänderna med särskilt ljus eller laser. Tänderna måste först göras rena från plack och tandsten. Här finns det en del du kan göra själv. Var noga med att borsta tänderna ordentligt, använd tandtråd och munsköljvätska som, till exempel, Dentan

Men dina tänder ska alltså alltid undersökas av en tandläkare innan behandlingen genomförs. Själva tandblekningen görs sedan antingen hos tandläkaren eller hemma. Du ska inte själv avgöra vilket medel som passar dig bäst utan låta utbildad tandvårdspersonal sköta det - tandblekning på egen hand sker alltid på egen risk. Man bör, till exempel, inte bleka tänderna om man har tunn emalj, ilningar i tänderna, snusar eller röker. Inte heller om man är gravid eller ammar, eftersom inga undersökningar gjorts om hur barnet påverkas.

Starkare blekning på tandklinik

De starkaste blekmedlen används på tandkliniker och innehåller väteperoxid eller karbamidperoxid, och de kombineras ibland med ljus- eller laserbehandling. Geler med en lägre halt väteperoxid eller karbamidperoxid används när behandlingen görs hemma. Då används en plastskena som tillverkats efter dina tänder av tandläkaren. Skenan kan användas antingen på natten eller på dagen, beroende på blekmedlets styrka. 

Det finns även engångsremsor och engångsskenor med väteperoxidgel som används hemma, och du kan även använda lack, som du penslar på tänderna.

Diskutera med tandläkare

Men du bör alltså alltid besöka din tandläkare för att diskutera vilken lösning som är bäst för dig. Det finns inga vetenskapliga bevis på hälsorisker med tandblekning, men det finns heller ingen garanti för att ett särskilt alternativ fungerar för just dig. Dessutom är det ju en kostnadsfråga - idag kan tandblekning kosta från 200 kronor upp till flera tusen.

Lär dig mer om tandproblem:

Dentan

Förebygg karies

Hål i tänderna (karies) uppstår när skadliga bakterier bildar syror som luckrar upp emaljen på tänderna. Dentan förebygger karies och finns som fluorskölj och sugtablett.

Läs mer om Dentan