AllmänhetVårdpersonal
Protes & implantat

Protes & implantat

I dag behöver ingen gå tandlös. Har du av någon anledning förlorat en eller flera tänder finns det mängder av alternativ att välja mellan för att ersätta de saknade tänderna. Eller så kanske du inte ens måste ersätta dem. 

Kanske har du råkat ut för en olycka. Eller så kan dina tänder ha slitits ned för att du belastat dem genom att, till exempel, gnissla tänder. Tänder kan även bli så skadade av karies att de måste dras ut och man kan till och med födas utan vissa tänder.

Olika typer av proteser och implantat

Tandproteser är avtagbara och ersätter en, flera eller alla tänder och de kan även vara ersättning för tandkött. Du kan få både avtagbara, hela proteser eller så kallade delproteser. 

En delprotes ersätter en saknad tand och fästs ofta med klamrar runt tänderna intill. En hel protes ersätter alla tänder i käken och en sådan täcker då också gommen i överkäken. Dessutom finns det täckproteser - hela proteser som kan knäppas fast över avslagna tänder eller på implantat.

Implantat är skruvar av titan som opereras in i käken. De blir helt enkelt konstgjorda tandrötter och på dem fäster man sedan en konstgjord tand. 

Men alla förlorade tänder måste inte alltid ersättas. Många vänjer sig vid att ha en tandlucka, men då är det viktigt att de andra tänderna inte flyttar på sig. Du kan prata med din tandläkare om vilken lösning som passar dig bäst.

Lär dig mer om tandproblem:

Dentan

Förebygg karies

Hål i tänderna (karies) uppstår när skadliga bakterier bildar syror som luckrar upp emaljen på tänderna. Dentan förebygger karies och finns som fluorskölj och sugtablett.

Läs mer om Dentan