AllmänhetVårdpersonal
Rotfyllning

Rotfyllning

Det ord inom tandhälsa med kanske sämst rykte är rotfyllning - de flesta biter ihop och ryser när en sådan kommer på tal. En rotfyllning måste genomföras om hålet, eller kariesangreppet, nått pulpan, tandens innersta del. Men i dag är ryktet lite oförtjänt. Det är mer komplicerat än en vanlig lagning men det gör vanligtvis inte ont, och man kan välja att få bedövning. 

Roten på en frisk tand sitter fast i käkbenet och har rotkanaler som innehåller pulpa. Pulpan innehåller i sin tur nerver och blodkärl. Har den blivit infekterad kan kroppen inte själv slå bort infektionen och tanden måste rotfyllas. Infektionen kan också, om den inte behandlas, bli akut och sprida sig till andra delar av kroppen.

Hur går en rotfyllning till?

En rotfyllning innebär att tandläkaren öppnar och rengör tanden från bakterier och tar bort pulpan för att sedan fylla rotkanalen med rotfyllningsmaterial. Ibland måste tanden ersättas med en så kallad stiftkrona. Tandläkaren tar bort det drabbade området med en borr och gör rent tandkronan. Sedan filas rotkanalerna rena och spolas med en särskild rengöringsvätska. Ofta får man under några veckor gå med en tillfällig rotfyllning som dödar bakterier innan den riktiga rotfyllningen genomförs.

Smärta och komplikationer vid rotfyllning

Du kan ha lite ont efter en rotfyllning men en vanlig värktablett hjälper - och en rotfylld tand kan vara lite skörare än en riktig tand men håller utmärkt i många år. Några av de komplikationer som kan uppstå vid en rotfyllning är:

  • Infektion i käkbenet
  • Allergiska reaktioner
  • Nervskador
  • Att tanden går sönder

Lär dig mer om tandproblem:

Dentan

Förebygg karies

Hål i tänderna (karies) uppstår när skadliga bakterier bildar syror som luckrar upp emaljen på tänderna. Dentan förebygger karies och finns som fluorskölj och sugtablett.

Läs mer om Dentan