AllmänhetVårdpersonal
Tandställning

Tandställning

Om tänderna vuxit snett, om det inte finns tillräckligt med plats för dem eller om man biter ihop fel kan man behöva tandreglering, eller ortodonti som det egentligen heter. Det kan handla om ett kraftigt över- eller underbett vilket gör att man kan få svårt att tugga. Men tandreglering används också av estetiska skäl.

Visst är det oftast barn och ungdomar som man ser med tandställning, men även vuxna kan behöva reglera tänderna. En tandställning flyttar, alltså förbättrar, tändernas placering och reglerar hur tänderna i under- och överkäken möts när man biter ihop. Ibland går det inte att skapa tillräckligt med utrymme för alla tänder och då kan tandläkaren behöva ta bort en tand. Skulle det röra sig om svåra bettfel kan det krävas en operation, men detta görs inte förrän käken är färdigutvecklad - ungefär i åldern 18-19 år.

Behöver du tandställning?

Tandläkaren börjar med att röntga käkar och tänder och undersöker ansiktet och hur du biter ihop. Därefter tillverkas en gipsmodell av tänderna och tandläkaren fotograferar tänderna. Att sätta in en tandställning är smärtfritt, men eftersom den drar i tänderna kan det kännas ömt i början. Och det är helt naturligt att det tar lite tid att vänja sig vid att ha en tandställning i munnen. Men det gör man alltid. Många oroar sig lite över hur man kommer att se ut med en tandställning - i dag kan de se lite olika ut och vara tillverkade i olika material. Din tandläkare kommer att diskutera med dig vad som passar dig bäst.

Det finns dessutom tandställningar som inte sitter fast dygnet runt, utan som tas ut när man äter eller sover. I början kontrollerar tandläkaren tänderna och justerar tandställningen regelbundet - ofta en gång i månaden. Hela behandlingen brukar ta ungefär ett till två år.

Lär dig mer om tandproblem:

Dentan

Förebygg karies

Hål i tänderna (karies) uppstår när skadliga bakterier bildar syror som luckrar upp emaljen på tänderna. Dentan förebygger karies och finns som fluorskölj och sugtablett.

Läs mer om Dentan