AllmänhetVårdpersonal
Barns tänder

Barns tänder

Barns tänder

I Sverige har alla rätt till gratis tandvård till och med det år man fyller 19 år - och det gäller både akut tandvård och rutinundersökningar som bör göras varje eller vartannat år. Oftast är det Folktandvården som sköter barn och ungdomars tänder men vissa landsting tillåter att du går till en privattandläkare.

En tandläkare eller tandhygienist undersöker om barnet har karies, om det finns någon typ av bettfel eller annat som måste behandlas. Tandläkaren kan förklara vad som upptäckts vid undersökningen, vilken behandling som passar bäst eller hur ytterligare problem kan undvikas. Skulle du av någon anledning inte vara nöjd med besöket kan du ta kontakt med chefen på kliniken eller med landstingets patientnämnd. 

När får ett barn sina tänder?

När de första tänderna tittar fram varierar från person till person, men den första tanden brukar synas vid runt åtta månaders ålder. Då är det vanligt att barnets salivmängd ökar och att barnet vill ha något att bita på, som till exempel en bitring eller en tandborste. Ibland kan barnet få diarré, feber eller verka extra irriterat.

När det är dags för barnet att börja med annan kost än modersmjölk ska du inte börja med söt mat eller godis. Sådan kost, som till exempel fruktpuréer, kan göra att barnet vänjer sig vid det och inte vill äta något annat. Och det kan naturligtvis leda till tandskador. Som dryck är vatten det bästa.
Du märker säkert också att barnet suger på tummen eller vill använda napp. Men efter treårsåldern bör man försöka få barnet att vänja sig av med det - ibland kan det nämligen påverka mjölktändernas läge och orsaka, till exempel, överbett. Du kan tala med tandläkaren om detta.

Hur kan du skydda ditt barn från karies?

För att undvika karies hos ditt barn kan du fundera över hur ofta ditt barn äter, eftersom produktionen av syra börjar så fort något stoppas i munnen - och den syran skadar tänderna. Ett förskolebarn bör äta tre huvudmål och runt två mellanmål om dagen och bara äta godis högst en dag i veckan. Och du bör borsta barnets tänder varje morgon och kväll från och med då den första tanden kommit fram. Använder ni fluor? Tandkräm med fluor och fluortillskott som tabletter, sköljmedel och tuggummi ger ett bra extra skydd.

Små barn har problem med balansen och därför skadar de ibland mun och ansikte - det vanligaste är att en framtand lossnar eller flyttar på sig. Det kan göra ont och blöda och du bör då alltid kontakta en tandläkare. Du bör alltid anmäla sådana skador till ert försäkringsbolag.

Många barn kan uppleva tandbehandling som obehaglig eller rent av skräckfylld, vilket naturligtvis även kan oroa föräldrarna. Men det finns alltid möjlighet att remittera barn med tandvårdsrädsla till en specialist inom barntandvård.

Mjölktänder och permanenta tänder

Man kan förenklat säga att barn får sina permanenta tänder när de börjar skolan, runt sex till sju års ålder. Men även detta varierar och det kan dröja upp till 13 års ålder. Ibland kan mjölktänderna sitta kvar när de permanenta tänderna kommer och då kan det uppå vissa problem. Lossnar inte mjölktänderna, eller om någon av de permanenta tänderna inte kommer symmetriskt, så bör du kontakta tandläkaren. 

När det gäller kost gäller mer eller mindre samma för skolbarn som för barn upp till sex års ålder. Men var särskilt uppmärksam på om ditt idrottande barn dricker sportdryck. De flesta sportdryckerna innehåller socker och ökar därför risken för karies. Återigen, vatten är den bästa drycken även här. Se till att ditt skolbarn borstar tänderna varje morgon och kväll i ungefär två till tre minuter.  
Misstänker du karies eller någon typ av tandskada hos ditt barn ska du kontakta tandläkaren. Då får du tips om vad du kan göra själv eller får information om att du bör komma in till kliniken.

När det gäller tonåringar kan vissa permanenta tänder vara försenade eller, i enstaka fall, helt saknas. Tala gärna med din tandläkare om du undrar över detta.

Tonåringars tänder

Tonåringar bör hålla samma kostvanor som skolbarn men här finns mer att vara uppmärksam på - snus och rökning. Det är något som påverkar både tänder och tandkött negativt. 

Tonåringar bör borsta tänderna varje morgon och kväll och vid runt 14 års ålder börja använda tandtråd en till två gånger i veckan. Tandkrämen ska innehålla fluor och fluortillskott ger ett bra extra skydd. Sköter man sin tandhygien dåligt uppstår tandköttsinflammation - blödande, svullet eller ömmande tandkött. Men fortsätter problemen även om du tror att barnet sköter sina tänder ska du kontakta en tandläkare.

Mer om tänder:

Fråga tandläkaren

Frågor om barns tänder?

Om du undrar något om barns tänder kan du skicka frågan till tandläkaren Sarit Silkestrand.

Läs frågor och svar om barns tänder