AllmänhetVårdpersonal
Fluorsköljning

Fluorsköljning

Det är egentligen ganska enkelt - fluor ger dig bättre munhygien och bra munhygien skyddar mot karies. När du borstat tänderna med fluortandkräm kan du använda fluorsköljning, fluortabletter som du suger på eller tuggummi med fluor för att förebygga eller till och med stoppa upp redan skedda kariesskador.

Sköljning med fluor förebygger karies

Fluor är ett grundämne och finns i, bland annat, vårt dricksvatten, i fisk och i te. Fluor stärker tänderna och gör tandemaljen och rötternas yta tåligare mot den syra som finns i allt vi äter eller som bildas naturligt i munnen. Du kan alltså komplettera tandborstningen med fluorsköljning både i förebyggande syfte och för att bromsa upp redan påbörjade kariesangrepp.

Andra fluorprodukter

Några av de fluorprodukter du kan använda är Dentan fluorskölj, Dentan fluortabletter och Fluorette fluortuggummin. Dessa tabletter och tuggummin ökar dessutom mängden saliv i munnen och motverkar därför muntorrhet, som är en av orsakerna till karies. Det är alltså ganska lätt att själv se till att munnen är ren och att tänderna friska.

Dentan och Fluorette är läkemedel (innehåller fluor) mot förhöjd kariesrisk och hög kariesaktivitet. Läs bipacksedeln noga före användning.

Dentan

Förebygg karies

Hål i tänderna (karies) uppstår när skadliga bakterier bildar syror som luckrar upp emaljen på tänderna. Dentan förebygger karies och finns som fluorskölj och sugtablett.

Läs mer om Dentan