AllmänhetVårdpersonal
Matvanor

Matvanor och dina tänder

Bra matvanor är viktigt för dina tänder

Försök att inte småäta och försök att inte dricka annat än vatten mellan måltiderna. Det kan vara svårt – och kanske låta lite tråkigt – men det är det bästa du kan göra för att hålla tänderna starka. Och i övrigt när det gäller matvanor och tandhälsa kan man enkelt säga att det som är bra för kroppen är bra för tänderna.

Planera dina måltider

Dålig mat och oregelbundna kostrutiner är några av de ledande orsakerna till att man får problem med tänderna. Men det går naturligtvis inte att undvika allt som är gott, och det är förmodligen väldigt få människor som vill göra det. Försök istället se till att inte äta mellan måltiderna, och undvik att dricka andra drycker än vatten. Läsk, juice eller, till exempel, kaffe och te med socker är frätande på tänderna och gör att risken för karies – eller hål i tänderna – ökar. Det beror på att dessa drycker inte bara innehåller socker, utan även syror som gör att tänderna fräts ned, eller eroderar. Därför spelar det tyvärr ingen större roll om läsken man dricker är en lightdryck – de innehåller också dessa syror. 

Citronsyra

Särskilt hård mot tänderna är citronsyra, som inom livsmedelsindustrin används för att reglera surheten i maten. I innehållsdeklarationen benämns citronsyra som E330. Annars är det egentligen det sunda förnuftet som gäller för att tänderna ska hålla sig friska. Man kan tänka på att kost som orsakar övervikt också ökar påfrestningen på tänderna – och på att man inte ska småäta under dagen. Tänderna behöver återhämta sig precis som kroppen efter träning. 

Extra viktigt för barnens tänder

När det gäller barn är det särskilt viktigt att hålla bra kostrutiner, eftersom barnet utvecklas och behöver extra mycket näring. Man brukar säga att fem till sex måltider per dag under de första åren är lagom – tre huvudmål och två eller tre mellanmål. Eftersom barn inte klarar att äta lika mycket som vuxna måste de få i sig näringsrik kost. De blir snabbt mätta, så man bör undvika att ge dem sockerrik mat som yoghurt, nyponsoppa eller glass och lämna utrymme för den riktiga maten.

Vatten är den bästa drycken även för barn. De svettas mycket och behöver mycket vätska. Så försök att ge dem vatten mellan måltiderna och mjölk till måltiderna. När de sedan upptäcker läsk och godis kan det vara en bra idé att ha en dag i veckan då de får äta och dricka sådant – å andra sidan är det förmodligen en lika bra idé för vuxna.

Mer om tänder:

Dentan

Förebygg karies

Hål i tänderna (karies) uppstår när skadliga bakterier bildar syror som luckrar upp emaljen på tänderna. Dentan förebygger karies och finns som fluorskölj och sugtablett.

Läs mer om Dentan