AllmänhetVårdpersonal
Piercing

Så här påverkar piercing din tandhälsa

Att uttrycka sig och framhäva sin individuella stil blir allt viktigare bland unga - och därmed blir det allt vanligare att man piercar sig i tungan och läpparna. Visst kan det vara snyggt. Men piercing med stav eller ring i läppar eller tunga är inte riskfritt.

Ett fast föremål av metall eller plast utgör ett konstant tryck på tänderna och deras fästen, och det kan leda till att emaljen skavs ned eller till och med till tandlossning eftersom käkbenet kan bli mer poröst. 

Det är relativt vanligt att man får skador på tänderna när man råkat bita i metallen. Dessutom har skador som uppkommit genom till exempel olycksfall blivit värre på grund av att piercingen slagit mot tänderna. 

Och det går inte heller att komma ifrån att en piercing blir något av en bakteriehärd. Bakterierna som fastnar på smycket får mer utrymme i det hålrum som en piercing innebär - och det orsakar infektioner.

Lär dig mer om tänder:

Dentan

Förebygg karies

Hål i tänderna (karies) uppstår när skadliga bakterier bildar syror som luckrar upp emaljen på tänderna. Dentan förebygger karies och finns som fluorskölj och sugtablett.

Läs mer om Dentan