AllmänhetVårdpersonal
Rökning

Rökning

Alla vet nog att rökare löper mycket högre risk att drabbas av lungcancer och hjärt- och kärlsjukdomar. Men röker du riskerar du dessutom att drabbas av tandlossning och din tandvård blir betydligt dyrare än en icke-rökares.

Nikotinet gör att blodkärlen drar ihop sig vilket innebär att blodförsörjningen till vävnaderna i munnens slemhinnor minskar. Det gör visserligen att tandköttet ser ljust och friskt ut, fast det inte är det. När man slutar röka tror man kanske att tandköttet blivit sämre för att det är rödare och kanske blöder vid tandborstning, men dessa besvär brukar försvinna när tandköttet blir friskare.
 
Rökningen påverkar även ditt immunförsvar, vilket innebär en större risk att drabbas av infektioner. 

Tandlossning och rökning

I dag vet man att majoriteten av dem som drabbas av svår tandlossning nästan uteslutande är rökare. Om du röker och drabbas av tandlossning är det mycket svårare att behandla sjukdomen - tandlossningspatienter som slutar röka eller aldrig rökt kan behandlas mycket mer framgångsrikt. 

Och det är inte bara cigaretterna som kostar. Undersökningar visar att en rökare har i genomsnitt 40 procent högre kostnader för tandvård än en icke-rökare. 

Men snus då?

Nej, snus är inte mycket bättre för mun- och tandhälsan. Där snusen läggs blir slemhinnan förtjockad, grå och skrynklig och ytan på tändernas rötter friläggs. Vävnaderna kan förstöras, och resultatet? Tandlossning.

Så det är enkelt. Rökning och en frisk mun och friska tänder går inte att kombinera.

Mer om tänder:

Dentan

Förebygg karies

Hål i tänderna (karies) uppstår när skadliga bakterier bildar syror som luckrar upp emaljen på tänderna. Dentan förebygger karies och finns som fluorskölj och sugtablett.

Läs mer om Dentan