AllmänhetVårdpersonal
Tandborstning

Tandborstning

Lär dig mer om tandborstning

Det har till och med skrivits sånger om det bästa och mest grundläggande du själv kan göra för dina tänder - borsta dem. Den främsta orsaken till karies och tandlossning, de två vanligaste tandsjukdomarna, är plack. Det är den hinna av bakterier som täcker tänderna och tandköttet. För att dina tänder ska hålla sig friska måste all plack bort.

Borsta inte bara ofta, borsta rätt!

Det räcker att du borstar tänderna varje morgon och kväll med fluortandkräm, men du måste göra det rätt. Använder du en för hård tandborste eller trycker för hårt kan tandköttet dra sig tillbaka vilket kan göra att får ilningar i tänderna. Tandborstningen ska ta runt två minuter. Om du inte är säker på hur länge du borstar kan det vara bra att ta tid.

Det viktigaste är att det blir rent vid tandköttskanten. Trycker du för hårt med tandborsten mot tänderna böjs stråna och det blir inte riktigt rent. Det är tandborstens stråtoppar som ska borsta bort plack. Vinkla tandborsten och gnugga lätt med korta rörelser - bara några millimeter fram och tillbaka. Skrubba tandköttet och varje enskild tand på det sättet.

En god munhygien handlar också om att se till att det är ordentligt rent mellan tänderna. En vuxen rekommenderas att rengöra med hjälp av tandtråd, tandstickor eller mellanrumsborste. Tandtråd kan vara svår att kontrollera första gången man använder den, men när man väl vant sig är det ett mycket bra hjälpmedel för att göra rent där det är trångt i munnen.

Tandborsten och tandkrämen gör skillnad

Naturligtvis behöver du ett bra verktyg. Tandborsten, som ska vara fräsch, ska ha litet huvud som är mjukt och rörligt. Då kan du komma åt längst in i munnen och du skadar inte tänder eller tandkött. Sila tandkrämen mellan tänderna och skölj inte efteråt - då försvinner fluoreffekten. Sila bara lite vatten mellan tänderna när du borstat klart. En eltandborste med roterande borsthuvud kan göra att du får tänderna mer rena, men hur rent det blir beror framför allt på hur bra du borstar tänderna. Tänk även på att regelbundet byta ut din tandborste när den blir gammal och sliten.

Din tandkräm bör innehålla fluor och vara lågslipande. Detta är dock fallet med de flesta tandkrämer som finns på marknaden idag. Om du har besvären med tänderna kan det finnas specifika tandkrämer som är skräddarsydda för att lindra problemen.

Tung-tricket

Ett enkelt sätt att mäta hur väl man borstat sina tänder är att använda sig av tung-tricket. Dra din tunga efter tänderna och känn hur ytan känns. Om ytan är sträv borstar du troligen inte tillräckligt grundligt. Tanden ska kännas slät och polerad.

Om ditt tandkött ibland blöder när du gör rent mellan tänderna kan det vara ett tecken på att det inte görs rent tillräckligt ofta. Några dagars ordentlig rengöring brukar stoppa blödningen.

Tandborstning och barn

Det finns ingen anledning att vänta! När ett barn får sina första tänder kan man borsta dem med en mjuk tandborste och en liten klick fluortandkräm varje morgon och kväll. Du kan läsa mer om skötsel av barns tänder här.

Andra artiklar om tänder:

Dentan

Förebygg karies

Hål i tänderna (karies) uppstår när skadliga bakterier bildar syror som luckrar upp emaljen på tänderna. Dentan förebygger karies och finns som fluorskölj och sugtablett.

Läs mer om Dentan

Fluorette Mint

Vad är Fluorette?

Fluorette är medicinska tuggummin som används vid förhöjd kariesrisk, muntorrhet, delprotes eller tandställning.

Läs mer om Fluorette