AllmänhetVårdpersonal
Afte

Afte (blåsor i munnen)

När man får sår i brustna munblåsor i munslemhinnan kallas det för aftösa sår, eller afte. Det är ett ganska vanligt besvär, man räknar med att var femte person drabbas någon gång under livet. Afte är inte smittsamt och är mer vanligt hos kvinnor än män. Orsaken till varför man får blåsorna är inte fastställd. Afte finns i tre olika svårighetsgrader: Minor afte, major afte och herpetiforma ulcerationer.

Symtom på afte

När man får afte har man blåsor som växer för att sedan brista och utvecklas till sår. Aften kan bestå av ett eller flera sår som kan vara från några millimeter till någon centimeter stora. Såret är vanligtvis svagt gulaktigt. Slemhinnan kring såret blir ofta irriterad och röd. I många fall orsakar afte lidande för den drabbade eftersom blåsorna och den närliggande huden blir känslig och öm. Vissa drabbas bara en gång medan vissa dras med återkommande problem hela livet. Afte läker oftast ut av sig själv inom 10-14 dagar.

I många fall är afte besvärligt för den drabbade. Smärtan kan göra att det blir svårt att äta, dricka, prata och borsta tänderna. Munblåsorna kan leda till irritation som förvärras av att man i många fall inte kan tala med andra på ett tydligt sätt. Man bör vara uppmärksam på vad man försöker äta och dricka när man har afte, eftersom vissa livsmedel kan förvärra symtomen. Det kan även vara så att kall dryck eller glass kyler ner svullnaden och ger viss smärtlindring.

Orsaker

Det finns ingen fastställd orsak till afte, men det uppkommer ofta i samband med skador i munnen, vid försämrat immunförsvar eller vid en infektion som t ex en förkylning. Några vanliga symtom på förkylning är hosta, ont i halsen, snuva, nästäppa, feber, huvudvärk samt att man känner sig hängig och sjuk. Såväl virusinfektioner som bakterieinfektioner, inflammationer och allergier tas upp som möjliga källor. Munblåsorna liknar ofta virussår, vilket gör att man kan misstänka virus.

Behandling av afte

Eftersom afte läker ut på egen hand består behandlingen oftast av att lindra symtomen. I många fall handlar det om att vila och undvika livsmedel som irriterar blåsorna. Kall dryck eller glass kan i vissa fall lindra svullnaden och ge smärtlindring.

Om man har blåsor i munnen som orsakar smärta kan en receptfri produkt som Aftex skapa en hinna som skyddar såren från beröring. Hinnan gör att aften får läka ifred och undvika kontakt med tänderna och det man äter och dricker. Om man har afte som kvarstår i över två veckor bör man söka vård.

Aftex lindrar afte

Lindra afte med Aftex

Afte kan vara smärtsamt och göra att det blir svårt att t ex äta, dricka och prata som vanligt. Lindra symtomen med Aftex, en receptfri behandling. Aftex är en medicinteknisk produkt som lindrar genom att bilda en skyddande hinna som fäster på munslemhinnan och skapar ett skydd över det drabbade området. Blåsorna får då möjlighet att läka under den skyddande hinnan. Aftex kan köpas på ditt apotek eller beställas online genom ett onlineapotek.

Lär dig mer om Aftex

Förebyggande råd

Om man vill minimera risken att få afte bör man undvika allt som kan ge skador eller sår i munnen. Undvik hårda tandborstar och livsmedel som kan vara frätande eller som på annat sätt skadar tandköttet. Många gånger kan man också råka bita sig i munnen eller i tungan när man tuggar tuggummi.

Är det verkligen afte?

Det finns flera sjukdomar som har liknande symtom. Om man är ung kan blåsor i munnen vara ett tidigt symtom på någon mag- och tarmsjukdom, bristsjukdom eller födoämnesallergi.  

Det finns även ett flertal andra typer av blåsor och sår i munnen:

  • Herpes
  • Höstblåsor
  • Fordyces spot
  • Mucolele
  • Oral lichen planus

Om man söker vård ställer läkaren ställer oftast diagnosen afte genom att lyssna på beskrivningen av symtomen och blåsornas utbrott. Det finns inget test som bevisar att man har det. I många fall tas en serie prov för att utesluta att munblåsorna inte beror på t ex bristsjukdomar eller mag- tarmsjukdomar.

När bör man söka vård?

Man bör söka vård för afte om:

  • Problemen varar i mer än två veckor.
  • Man får besvär som återkommer.
  • Man har svårt att äta och dricka.
  • Man tror att besvären beror på tänderna eller en tandprotes.

Receptfri produkt mot afte

Läs om andra vanliga tandbesvär


Aftex Aloclair är en medicinteknisk produkt. Läs informationen i förpackningen noga före användning.

Lindra dina munblåsor - beställ Aftex Afoclair direkt på nätet

- Receptfri produkt mot munblåsor (afte) som finns i tre praktiska varianter.

- Bildar en hinna över det drabbade området

- Välj apotek nedan, få hem läkemedlet till dörren snabbt och enkelt.