AllmänhetVårdpersonal
Blödande tandkött och infektioner

Blödande tandkött och infektioner

Inte bara tänderna utan även tandköttet behöver skötas om. Ett friskt tandkött är blekt rosa till färgen och sluter tätt om varje tand. Om tandköttet är rött, svullet eller blöder kan du ha fått en inflammation.

Tandköttsinflammation

Tandköttsinflammation är ett av de vanligaste problemen i munnen och orsakas av att bakterier har fått sitta för länge på eller runt tänderna. Inflammationen är kroppens försvar mot bakteriebeläggningen, och kan över tid leda till tandlossning. Vid inflammation i tandköttet bör man söka tandläkarvård.

Orsaker till blödande tandkött

Orsaken till blödande tandkött och tandköttsinflammation är i de flesta fall bristande munhygien. Om man inte borstar tänderna varje morgon och kväll eller om man borstar på fel sätt blir det inte ordentligt rent. Bakterier får då fäste på tänderna eller i tandköttsfickorna runt tänderna. Andra faktorer så som kost, dryck och tobak kan påverka bakterier i munnen. Det är viktigt att gå på regelbundna tandläkarkontroller för att få hjälp om man har blödande tandkött och eventuellt bakterier som fått fäste i tandköttet.
Rökare får sällan blödningar i tandköttet, trots att de i vissa fall till och med har begynnande tandlossning. Orsaken är att blodkärlen dras ihop av rökningen och därmed sällan blöder i samma utsträckning som en icke-rökares tandkött.

Behandling

Det bästa sättet att hålla tandköttet friskt är noggrann daglig rengöring. Utöver tandborste bör man använda tandtråd och tandstickor för att göra rent mellan tänderna där tandborsten inte alltid kommer åt. Man kan komplettera det med ett bakteriedödande medel som t ex Hexident.
Om tandköttet börjar blöda bör man borsta tänderna mer noggrant än vanligt med en mycket mjuk borste, borsta dock inte hårdare. Använd tandtråd extra flitigt. Sådan rengöring gör ont när man har en tandköttsinflammation och det kan även blöda lite, men man ska inte sluta för det. Symtomen brukar försvinna efter några noggranna tandborstningar.  

När bör man söka vård?

Om man har tandköttsinflammation bör den läka ut inom en vecka efter noggrann rengöring. Om den inte skulle göra det bör man kontakta en tandläkare. Sök tandläkarvård omedelbart om du har symtom på tandlossning (att tänderna runt inflammationen är lösa).


Hexident (1mg/ml och 2mg/ml klorhexidindiglukonat), munskölj, 300ml, är ett receptfritt läkemedel som används som bakteriedödande medel i munhålan före och efter operation samt tillfälligt vid munhåleinfektioner hos protesbärare. Hexident används också då mekanisk rengöring av munhåla och tänder är försvårad, såsom vid kortvarig sjukdom, olycksfall, extrem kariesbildning, blödande tandkött och tandlossning. Läs bipacksedeln noga innan användning. För ytterligare information se www.fass.se. Marknadsförs av Meda AB, www.medasverige.se

Hexident

Hexident är ett bakteriedödande medel som innehåller klorhexidin. Det används vid operationer och munhåleinfektioner samt när det är svårt att rengöra tänderna, t ex vid blödande tandkött eller tandlossning.

Lär dig mer om Hexident