AllmänhetVårdpersonal
Dålig andedräkt

Dålig andedräkt

En vanlig missuppfattning är att dålig andedräkt kommer från ”magen”. Faktum är att dålig andedräkt bildas i 9 av 10 fall av bakterier i munhålan. Dessa bakterier finns runt tänder, i tandköttsfickor men också i gropar på tungans bakre del. Alla människor har dessa bakterier och därför kan alla människor också få dålig andedräkt.

Bakterierna bryter ner matrester till illaluktande gasformiga svavelföreningar. Dålig andedräkt är ett vanligt problem som ibland kan uppfattas som pinsamt. Vissa har det någon gång under livet och andra upplever återkommande besvär. Både de som har dålig andedräkt och de som misstänker att de har det kan uppleva sociala problem, t ex rädsla för att närma sig andra personer fysiskt. Det finns till och med en fobi som kallas halitofobi. Man är då övertygad om att man har dålig andedräkt, trots att man kanske inte ens har det.

Orsaker till dålig andedräkt

Mat och dryck

Tillfällig dålig andedräkt beror så gott som alltid på vad man ätit och druckit - eller på vad man inte ätit eller druckit. Ost, stark mat och alkohol är att undvika om man vill ha en frisk andedräkt. Matrester och bakterier fastnar nämligen lätt mellan de så kallade papillerna på tungan. Och alla är förmodligen medvetna om att rökning och snusning bidrar till en ofräsch andedräkt. Den kroniska dåliga andedräkten beror däremot på svavelföreningar som bildas i munnen när bakterier bryter ned matrester, saliv osv. till illaluktande svavelgaser. Om man har problem med kronisk eller tillfällig dålig andedräkt kan man prova SB12, som effektivt neutraliserar de illaluktande svavelgaserna som bildas av bakterier i munhålan.

Bakteriebeläggningar och infektioner

Dålig andedräkt kan också orsakas av en bakteriebeläggning på tungan. Dessa finns ofta långt bak i munnen, och är därför svåra att själv göra sig av med. Beläggningarna hårdnar ofta och blir en ”kaka”. Även en infektion i näsan eller bihålorna kan bidra till dålig andedräkt eftersom bakterietillväxten i halsen kan öka. Var från bihålorna kan även läcka ut i svalget genom näsgången och orsaka lukt.

Andra orsaker

Det finns också flera hormonella orsaker till varför kvinnor ibland kan få dålig andedräkt, t ex menstruation, klimakteriet eller graviditet. Man kan även få torra slemhinnor som leder till dålig andedräkt av vissa olika mediciner. När små barn får dålig andedräkt kan det finnas en helt annan orsak. De kan ha infektioner som t ex kan orsakas av att de stoppat upp något i näsan så som ärtor, stenar eller pärlor.

Muntorra har oftare dålig andedräkt

Risken att man har dålig andedräkt är större om man är torr i munnen. Därför är andedräkten ofta sämre på morgonen när salivproduktionen är lägre och man kanske andats genom munnen - och därmed torkat ut munhålan. Salivproduktionen minskar också med åldern och kan kopplas till stress och psykisk sjukdom. I de flesta fall är problemet enklare än så: man får i sig för lite vätska. Då räcker det ofta med att börja dricka mer vatten för att inte bli i torr i munnen.

Tandlossning

Om man ofta har dålig andedräkt och/eller dålig smak i munnen kan det vara ett tecken på tandlossning. Bakteriernas giftproduktion gör att tandköttet och benet runt tänderna blir irriterat. Tandlossningen går ibland att hindra i detta stadie om man kontaktar en tandläkare för behandling. Om man inte gör något åt en begynnande tandlossning förstörs benet och tandens fäste, och man tappar tanden.

Vad kan man själv göra för att undvika dålig andedräkt?

Dålig andedräkt orsakas i många fall av bakterier som får fäste på tungan eller tandytorna. Därför är en god munhygien det viktigaste man själv kan göra för att undvika besvär med andedräkten. Borsta tänderna två gånger om dagen och använd tandtråd för att bli av med plack mellan tänderna. Utöver detta kan man också använda SB12 munskölj som ger säker andedräkt i 12 timmar. Det är bra att äta regelbundet för att stimulera saliven. Om man vill dricka något mellan måltiderna är det bäst att hålla sig till vatten.
Om man har en bakteriebeläggning på tungan kan man skrapa tungan. Detta gör man med en tungskrapa som skrapar hela tungan på en gång, vanligtvis gör man detta i samband med tandborstningen. Om man har muntorrhet eller någon sjukdom som på annat sätt påverkar tungan bör man vara försiktig med tungskrapning.

Utredning och behandling

Om man vänder sig till en tandläkare för att få hjälp med dålig andedräkt får man oftast fylla i ett frågeformulär om t ex munhygien, kostvanor och sjukdomar. Ibland kan man även få i uppdrag att anteckna vad man äter och dricker under ett dygn, och när andedräkten är som sämst. Svavelgaser som orsakar dålig lukt kan mätas i ett utandningstest. Tandläkaren kan även söka efter bakteriella källor till dålig andedräkt i form av t ex tandsten, otäta fyllningar, sår och andra infektioner.

SB12 - mot dålig andedräkt


SB12 boost är ett kosttillskott. Kosttillskott bör inte användas som alternativ till en varierad kost.
Det är viktigt med en mångsidig och balanserad kost och en hälsosam livsstil. Marknadsförs av Meda AB, www.medasverige.se

SB12 hjälper mot dålig andedräkt

SB12 lindrar dålig andedräkt

Dålig andedräkt bildas av bakterier som finns mellan tänderna och på tungans bakre del. SB12 motverkar dålig andedräkt i 12 timmar.

Läs mer om SB12