AllmänhetVårdpersonal
Ilningar

Ilningar i tänderna

Ilar det i tänderna när du äter? Det kan vara obehagligt men är oftast inte allvarligt. Ibland beror ilningar på att man har slarvat med munhygienen eller att man har borstat tänderna så intensivt att man har fått skador på tandköttet. Andra skäl kan vara att man äter för ofta eller biter ihop hårt när man sover, vilket överbelastar tänder och tandhalsar. Men det kan också vara hål och sprickor i tänderna som gör att det ilar.

Åtgärder mot ilningar

Vissa tandkrämer sägs ha effekt mot ilningar. Det finns egentligen inga vetenskapliga bevis för att det är så, men att testa skadar inte. Att skölja munnen med fluor eller använda tabletter eller tuggummi med fluor kan också hjälpa, pröva Dentan munskölj eller tuggummit Fluorette. Om du har känsliga tandhalsar eller ytliga sprickor på tänderna kan det vara bra att kontakta en tandläkare. Han eller hon kan lägga på ett tätande medel eller fluorbehandla de känsliga ytorna. Tandläkare kan även tipsa om bättre teknik för tandborstning om det kanske är så att slarvig tandborstning orsakar problemen. 

Vid lättare besvär behöver man normalt inte söka vård. Men om ilningarna inte går över eller om du tycker att de påverkar det dagliga livet så kontakta en tandläkare.

Dentan (innehåller fluor) och Fluorette tuggummi (innehåller fluor) är receptfria läkemedel. Läs bipacksedeln noga före användning.


Dentan och Dentan Mint (0,2% samt 0,05% natriumfluorid, 500ml och 1000ml flaska, munskölj) är ett receptfritt läkemedel vid förhöjd kariesrisk och hög kariesaktivitet. Läs bipacksedeln noga innan användning. För ytterligare information se www.fass.se. Marknadsförs av Meda AB, www.medasverige.se

Dentan

Förebygg karies

Hål i tänderna (karies) uppstår när skadliga bakterier bildar syror som luckrar upp emaljen på tänderna. Dentan förebygger karies och finns som fluorskölj och sugtablett.

Läs mer om Dentan