AllmänhetVårdpersonal
Muntorrhet

Muntorrhet

Är du ofta torr i munnen? Det behöver inte vara något problem, men om du har obehag av det eller är så torr i munnen att det påverkar din vardag kan det vara dags att göra någonting åt det.

Saliv och muntorrhet

Saliven har stor betydelse för att munnen ska vara i gott skick. Saliven fuktar, smörjer och skyddar munnens slemhinnor och är ett viktigt skydd för tänderna. Med åldern minskar ofta salivproduktionen och saliven får sämre kvalitet. Därför drabbas äldre personer av muntorrhet oftare än yngre, särskilt vid sjukdom och medicinering - muntorrhet är nämligen en vanlig biverkning av läkemedel. Stress, nervositet och flera sjukdomar som depression, reumatism och diabetes kan också göra dig torr i munnen.

Det första du bör fråga dig själv om du är torr i munnen är om du dricker tillräckligt. För lite vätsketillförsel ger minskad salivproduktion. Där är lösningen enkel: drick.

Symtom vid munntorhet

Förutom obehag som svårighet att prata, svälja och känna smak innebär muntorrhet även en ökad risk för svampinfektioner och inflammationer i munnen. Eftersom saliven spelar stor roll för hur tänderna mår gör torrhet att risken för tandsjukdomar ökar dramatiskt.

Lindra munntorhet

Så vad kan du göra för att lindra besvären? Drick eller skölj munnen med vatten, undvik söta och sura drycker. Spottkörtlarna stimuleras när du tuggar och av frisk smak. Mat med tuggmotstånd ökar alltså salivproduktionen. Att tugga på färsk gurka kan också hjälpa.

Besök tandvården regelbundet och om du röker - sluta. Öka kariesskyddet genom att använda fluortandkräm, Dentan fluorskölj, fluortabletter eller Fluorette fluortuggummi. Alltså är det ganska enkelt.


Fluorette Mint (0,25 mg fluor), medicinskt tuggummi, 108st tuggummin är ett receptfritt läkemedel som används vid förhöjd kariesrisk och hög kariesaktivitet. Ingår i läkemedelsförmånen. Läs bipacksedeln noga innan användning. För ytterligare information se www.fass.se. Marknadsförs av Meda AB, www.medasverige.se

Fluorette Mint

Vad är Fluorette?

Fluorette är medicinska tuggummin som används vid förhöjd kariesrisk, muntorrhet, delprotes eller tandställning.

Läs mer om Fluorette