AllmänhetVårdpersonal
Tandsten

Tandsten

Tandsten bildas när bakterier som fått fäste på tänderna blandas med saliv, som ofta är rik på mineraler. Det finns två sorters tandsten: salivsten och serumsten. Salivsten bildas ofta på insidan av framtänderna i underkäken och på utsidan av de stora kindtänderna i överkäken. Denna typ av tandsten är först vit till färgen, men mörknar med tiden. Det är ganska enkelt att upptäcka salivsten eftersom den sitter på tändernas yta. Serumsten bildas i inflammerade tandköttsfickor och kan leda till tandlossning. Är ditt tandkött mörkrött eller blöder när du borstar tänderna? Det kan i så fall vara ett tecken på serumsten. 

Orsaken till tandsten - plack

Så fort man äter eller dricker bildas plack, en bakteriebeläggning, på tänderna. Den måste bort - fort. Tar man inte bort den blandas den med mineraler som finns i saliven, hårdnar och blir till tandsten. Man kan inte borsta bort tandsten utan man måste vända sig till en tandläkare eller tandhygienist.
Tandsten är vanligt och de flesta har lite på någon tand, trots att de rengör med tandborste och tandtråd. Hur lätt det är att få tandsten varierar mellan olika människor. För vissa uppstår det på någon vecka medan det kan ta månader för andra. En annan orsak att en del lättare får tandsten är saliven. Några har högre halter av mineraler i sin saliv vilket kan orsaka besvär med tandsten även vid god munhygien. För dessa blir munhygien till och med ännu viktigare än för de med en normal mängd mineraler i saliven.

Undvika att få tandsten

Du har säkert redan gissat vad man kan göra för att undvika tandsten. Den bästa metoden är att ha rena tänder. Om man rengör noggrant varje morgon och kväll hinner bakteriebeläggningen inte hårdna och fastna. Glöm inte att även göra rent mellan tänderna med tandtråd eller ett liknande verktyg. Det är viktigt att tänka förebyggande eftersom tandsten inte går att borsta bort på egen hand.

Ta bort tandsten

Om plack och tandsten inte tas bort i tid kan den orsaka karies, inflammation och tandlossning. Därför bör man göra regelbundna kontroller hos sin tandläkare eller tandhygienist. Om man fått tandsten finns det två sätt att behandla den. Oftast tas den bort med ett ultraljudsinstrument med en rundad metallspets. En ny metod är använda kirurgisk laser. Den gamla metoden vibrerar mot tandstenens yta tills den ramlar sönder medan lasern dödar bakterierna.