AllmänhetVårdpersonal
Tandvärk

Tandvärk

Tandvärk

Tandvärk är ett av de vanligaste symtomen när man har problem med sina tänder. I de flesta fallen är värken ofarlig. Det gör den dock inte mindre plågsam. Nerverna i tändernas hålrum är slutna vilket gör att tandvärk ofta är mycket smärtsamt och obehagligt. Det är vanligt att man till följd av värken blir lättretlig och orkeslös.

Orsaker till tandvärk

Grov karies

Pulpainflammation, eller pulpit, är det som händer när bakterierna som orsakar karies når tandnerven. I ett tidigt stadium brukar pulpit upplevas som ilningar eller isningar i den utsatta tanden, speciellt när man äter något varmt eller kallt. Om man inte gör något åt inflammationen övergår den till värk. Om det går så långt att det inte går att åtgärda problemet behöver du ofta göra en rotfyllning för att bli av med värken.

Blottade tandhalsar

Om man tar i för hårt när man borstar tänderna är risken att man får blottade tandhalsar. Orsaken är att emaljen, som slutar vid tandroten och skyddar från ilningar och obehag, till slut inte täcker tandköttskanten. Tandroten kan då bli blottad och ge ilningar och isningar som följd. Förutom att undvika att borsta för hårt så är det också en god idé att byta till en mjukare tandborste. Läs mer om hur du borstar tänderna på rätt sätt här.

Tandlossning

Tandlossning är i många fall något som är mycket smärtsamt och obehagligt. Benet runt roten av den infekterade tanden bryts ner och tänderna blir ofta blödande, ömma och rörliga. Ett tidigt varningstecken är att tandköttet blöder vid borstning. Blödande tandkött behöver dock inte innebära att du riskerar tandlossning. Bakterier lägger grunden till den inflammation som i ett sent stadium tränger fram till käkbenet. Man bör även vara uppmärksam på tandsten. Rökare har större risk att drabbas av tandlossning. Läs mer om tandlossning här.

Fyllningar

Fyllningar som är högre än den vanliga tandnivån kan orsaka att tanden får utstå mer press än den kan hantera. När man biter för hårt på en fyllning, tandkrona eller bro skadas tanden och vävnaden runt omkring. Besvären går ofta att lindra genom att gå till tandläkaren och putsa ner fyllningen.

En djup fyllning som är nära tandens nerver kan orsaka inflammation. Om symtomen inte avtar på egen hand kan tanden behöva rotfyllas. Värken kan gå över efter tag, men risken är att tanden dör och går in i s.k. "nekros". Detta kan leda till ytterligare, och i vissa fall allvarligare, bakterieinfektioner.

Fyllningar som lossnar, spricker eller går sönder på annat sätt kan blotta tandnerven. Då återkommer den ursprungliga värken i tanden. Rotfyllningar kan bli otäta och släppa in bakterier och leda till inflammationer och infektioner.

Visdomständer

När man får visdomständer blir det ofta trångt om plats i munnen. Det blir svårt att upprätthålla en tillräckligt bra munhygien, vilket gör att bakterier får fäste och utvecklar en inflammation i vävnaden runt tanden. Besvär med visdomständer har en tendens att komma och gå över tid vilket gör att patienter ofta kontaktar vården för sent. Vid återkommande besvär är det vanligt att tanden eller tänderna avlägsnas.

Yttre trauma och slitage

Våra tänder får ibland ta emot yttre trauma i form av till exempel hårt bitande eller slag. Pulpan kan blottas, vilket innebär att du kan behöva en rotfyllning. Tänder som ser intakta ut kan också dö och gå in i nekros. Tänder som varit med om någon typ av trauma bör kontrolleras regelbundet hos tandläkare.

När du gnisslar tänder kan det leda till inflammationer som orsakar tandvärk. Allvarliga fall av tandgnissling innebär att man får sprickor eller att tänderna går sönder. Om detta händer behöver man genomgå en rotfyllning eller tandutdragning, beroende på hur mycket tandsubstans som återstår i den skadade tanden.

Behandling av tandvärk

Värktabletter

Receptfria värktabletter som till exempel Treo* kan användas för att lindra tillfällig smärta vid tandvärk. Vid kortvarig tandvärk kan det räcka med detta för att lugna ner symtomen. Man behöver dock ofta vända sig till en tandläkare för att få en behandling som hjälper på lång sikt. Treo bör inte användas av barn under 14 år.

Rotfyllning och tandutdragning

Två vanliga sätt för att behandla tandvärk är rotfyllning och tandutdragning. Ofta kräver processen att man gör ett flertal besök hos tandläkaren. Rotfyllning är en åtgärd som ryktas vara plågsam. Idag kan den utföras med bedövning, vilket gör att den vanligtvis inte gör ont.

Antibiotika

Vissa tandinfektioner kräver antibiotika för att försvinna. Detta gäller främst fall när tandroten bryts ner och ger svullnad och feber. Febern uppkommer oftast eftersom smutsiga varbildningar (abcesser) töms i slemhinnan eller munhålan. I extremt allvarliga fall kan infektioner i underkäkständer bli farliga och kräva intravenös antibiotikabehandling.

Undvika tandvärk

Munhygien

Det bästa sättet att undvika tandvärk är att ha en god munhygien. Kortfattat innebär det att du bör borsta tänderna på rätt sätt två gånger om dagen och ha goda vanor gällande till exempel kost och rökning.

Regelbundna kontroller

Regelbundna kontroller hos tandläkare är centrala för att undvika alla former av tandproblem. Om man har besvär upptäcks de då ofta innan de hinner utvecklas och bli allvarligare.

När ska man söka vård vid tandvärk?

Det kan vara svårt att veta hur allvarliga symtom man bör ha för att det ska vara dags att kontakta sin tandläkare. Obehandlade infektioner kan förvärras om man väntar för länge. Kontakta en tandläkare om du:

  • Har molande och ihållande värk
  • Har ömma tänder vid belastning
  • Har skadat tanden
  • Är svullen i tandköttet
  • Har ilningar som inte går över

Om man blir svullen under tungan bör man omedelbart kontakta en tandläkare.

Läs om andra vanliga tandbesvär


*Treo (acetylsalicylsyra och koffein) är en receptfri brustablett mot huvudvärk, annan tillfällig smärta och feber. Läkemedlet ska ej ges till barn under 14 år. Läs bipacksedeln noga före användning.

Dentan

Förebygg karies

Hål i tänderna (karies) uppstår när skadliga bakterier bildar syror som luckrar upp emaljen på tänderna. Dentan förebygger karies och finns som fluorskölj och sugtablett.

Läs mer om Dentan

Fråga tandläkaren

Frågor om tandvärk?

Här på hemsidan kan du fråga tandläkaren Sarit Silkestrand om din tandsmärta.

Läs frågor och svar om tandsmärta