Blödande tandkött och infektioner

Inte bara tänderna utan även tandköttet behöver skötas om. Ett friskt tandkött är blekt rosa till färgen och sluter tätt om varje tand. Om tandköttet är rött, svullet eller blöder kan du ha fått en inflammation. Tandköttsinflammation är ett av de vanligaste problemen i munnen och orsakas av att bakterier har fått sitta för länge på eller runt tänderna. Tandköttsinflammation kan vara ett tecken på begynnande tandlossning.

Bästa sättet att hålla tandköttet friskt är noggrann daglig rengöring. Tandborste är bra, men tandtråd och tandstickor är nästan ännu viktigare eftersom man med hjälp av dem även kan göra rent mellan tänderna där tandborsten inte alltid kommer åt.

Om ditt tandkött börjar blöda så borsta tänderna mer noggrant än vanligt med en mycket mjuk borste – men borsta inte hårdare. Använd tandtråd extra flitigt. Sådan rengöring gör ont när du har en tandköttsinflammation och det kan även blöda lite, men sluta inte för det.

Med ihärdig rengöring läker inflammationen normalt ut på någon vecka. Men skulle den inte göra det, kontakta en tandläkare.

Dentan

Dentan fluorskölj förebygger karies. Dentan är ett receptfritt läkemedel (innehåller fluor). Läs bipacksedeln noga före användning.

Här kan du köpa Dentan.